Gezentinin Dünyası :)

Where The Hell is Ugur ? :) Slideshow: Ugur’s trip to 23 cities including and Paris was created with TripAdvisor TripWow!

3 Temmuz 2012 Salı

Barcelona-İspanya



Öncelikle öyle bende blog açacağım demek göründüğü gibi kolay değilmiş bunu anladım..Özelliklede amacınız takipçilerinize bir şey katmak ise durum daha da zorlaşıyor.Bu benim ilk gezi yazım olacak o yüzden de biraz heyecanlıyım tabi.

Bugün size İspanya’nın sahil kenti Barcelona’ya yaptığım gezi hakkında  işinize yarayabilecek bilgiler vermeye çalışacağım.


(fotoğraf bana ait değildir)






Barcelona hakkında genel bilgiler

Barcelona hakkında genel bilgi vermek gerekirse,Barcelona bence Avrupa’nın en güzel şehirlerinden biri olup İspanya’nın Katalunya özerk bölgesinin başkentidir.Daha ilk adımınızı attığınız anda sıcacık Akdeniz iklimini rahatlıkla fark edebileceğiniz bu büyüleyici şehir, Gaudi’nin kıvrak zekası ve yaratıcılığıyla birleşince karşınıza mutlaka ziyaret edilmesi  gereken bir yer olarak karşımıza çıkıyor.2011 yılında gittiğim Barcelona her şeyiyle beni büyüledi diyebilirim.Düzenli bir şehir planlanmasının yanı sıra,tarih ve sanat kokan mimari yapıları,tertemiz sokakları,masmavi denizi,uçsuz bucaksız kumsalları ve yeşillikleri ile birlikte adeta yaşanılası bir şehir…Üstelik Temmuz ayında gitmiş olmama rağmen bunaltmayan bir havasıda var.İzmir çocuğu olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki İzmir’in hava sıcaklığı çok çoookk büyük bir farkla daha sıcak..Metrolarında havalandırma olmadığından saunadan farksız ama buna daha sonra döneceğim.
Barcelona diğer İspanyol şehirlerinden daha farklı bir yapıya sahip.Bu hem etnik olarak,hem dil olarak belirgin bir şekilde anlaşılabiliyor.Tarihi İspanya’dan bile gerilere yaklaşık olarak 9. yy civarına dayanır.Açıkçası insanları da bunun farkında olmalı ki diğer şehirlerdeki insanlardan kendilerini üstün görme durumları mevcut..Turistlere her türlü saygıyı,misafirperverliği,güler yüzlülüğü göstermelerine rağmen konu kendi insanları olunca “peehh” tarzı bir tepki veriyorlar.



(fotoğraf bana ait değildir)

İklim

Barcelona Akdeniz’in her türlü özelliğini taşıyan bir şehir olmasına rağmen sıcaklık bakımından normal seviyede bir şehir.Daha öncede belirttiğim gibi Temmuz ayında gitmeme rağmen çok fazla bunaltıcı bir hava yoktu.Hava tabi ki sıcaktı ama -nem oranından olabilir-  tabir-i caizse kıyafetlerimiz yapış yapış olmamıştı.Geceleri ise rüzgarlı,serin bir havası var.Gitmek isteyenler deniz,kum,güneş olayına kendilerini pek kaptırmadan yanlarına yazlık bir mont alsa iyi ederler.

Gezi  planlanması

Barcelona çok büyük ve dağınık bir şehir.Gezilecek yer bakımından zengin ama maalesef bu tarz yerlerin birbirlerine yakınlıkları tartışılabilecek bir konu.Dolayısı ile yapacağınız bir geziden tam anlamıyla zevk almak istiyorsanız 4 gün ideal bir seçim olacaktır.

Barcelona’ya ulaşım

Türkiye’den Barcelona’ya ulaşım maalesef bilet fiyatlarından çok kolay değil.Burada size farklı birkaç yöntem önereceğim.Umarım içlerinden size uygun olan bir tane bulabilirsiniz.
İlk olarak,bildiğimiz gibi THY firmasının Barcelona’ya direk uçuşları var.Fakat fiyat konusunda pek cazip bir yol değil. 


(www.turkishairlines.com/tr-tr/)


2.olarak sizlere Yunanistan-Selanik’ten kalkan RyanAir  firmasını önerebilirim.Eğer gerçekten vakit ayırıp,takip ederseniz çok komik rakamlara uçak bileti bulabiliyorsunuz.(9 euro gibi mesela).Selanik’e ulaşımda İstanbul Otogar’dan kalkan metro otobüsleriyle 95 tl.





Barcelona'da gezilecek yerler

Barselona şehri gezilebilecek yerler açısından oldukça zengin bir şehir.Tarihin,turizmin,doğal güzelliklerin ve sosyal hayatın bu kadar iç içe olması Barselona’nın en büyük avantajlarından.

La Rambla



La Rambla Barcelona’nın en büyük ve en hareketli caddesidir.Toplam uzunluğu 2.5 km olan bu cadde Katalunya Meydanı’ndan başlar ve sahildeki Christoph Colomb heykelinde biter.Bu caddeye neredeyse Barselona’nın İstiklal Caddesi diyebilirim..Cadde üzeri o kadar kalabalık ve hareketli ki kendinizi sokak göstericilerini,ressamları izlemekten alıkoyamıyorsunuz.Hele birde Flamenko dansı showlarına denk gelirseniz keyfinize diyecek yok.
Cadde sağlı sollu alışveriş dükkanları ve Barselona’nın simgelerinden olan Flamenko clupları ile çevrili. sokağın ortasında genelde hediyelik eşya(souvenirs)  alabileceğiniz uygun fiyatlı seyyar dükkanlar bulunuyor.Yalnız alışveriş saatinizi İspanya’da ki “siesta” saatlerinize göre ayarlamanızı tavsiye ederim.İspanyollar o kadar rahatlarına düşkün bir millet ki,siz dükkan içinde olsanız bile dışarı çıkarılabiliyorsunuz.Öğlen uykusunun birçok şeyden daha tatlı olduğunu söyleyen yüzlerce İspanyol bulabilirim.
Bunların dışında La Rambla caddesi üzerinde bulunan bir organik pazardan bahsetmek istiyorum.Adı “La Boqueria” olan bu pazarda yok yok…Hayatımda hiç görmediğiniz tropikal meyveleri burada ortalama 1-2 euro civarında tadabilirsiniz..”Salak” adlı meyvayıda yemeden gelmeyin derim.




Sagrada Familia


Barcelona diyince akla ilk gelen eserlerden biri olan Sagrada Familia ünlü mimar Gaudi'nin yapımına başladığı,fakat Gaudi'nin bir tranway altında kalarak yaşamını yitirmesi sonucu yarım kalan bir bazilikadır.Bu yüzdende İspanyollar arasında "Bitmeyen Kilise" olarak tanınır.Yapımı halen sürmekte olan bu bazilikaya gittiğinizde göreceğiniz manzara gerçekten çok ilginçtir,buram buram tarih ve sanat kokan bu eserin üstündeki vinçleri es geçemeyeceğim açıkçası.Nasıl olurda bunca yıl halen tamamlanamaz diye merak etmişsinizdir haklı olarak.Öğrendiğimiz bilgilere göre Gaudi bu kiliseyi yaparken çok karmaşık bir matematik sistemi kullanmış,bu bilgiler hala tam olarak çözülemediğinden kilisenin ana yapısına zarar vermemek adına çok yavaş işleyen bir inşaatı var.



Sagrada Familia turizme açık bir kilise,özellikle ağaç şeklindeki kolonları görülmeye değer.Fakat çok uzun bir kuyruk beklemek zorundasıız,sırası gerçekten çok kalabalık.Girişi yaklaşık 13-14 euro.Bunuda bilmenizde fayda olacaktır.Bu kiliseye L5(mavi hat) ve L2(mor hat) ile kolayca ulaşabilirsiniz.

Park Güell




Tartışmasız Barcelona'nı en sevdiğim yerlerinden bir tanesi..Eşsiz manzarasıyla,harika yeşillikleriyle,sokak müzisyenleriyle, sanatsal yapılarıyla  tam olarak bir turizm harikası.Soylu Güell ailesinin ünlü mimar Gaudi'ye yaptırdığı bu park Güell ailesinin soyluluğunu temsil eder.1923 yılında halka açılan bu park UNESCO Dünya miras listesinde olup girişi ücretsizdir.Park geniş bir alana yayılmış ve bu alanlar kıvrımlı patikalarla birbirine bağlı.Biraz kafa dinlemek,biraz rahatlamak isteyen insanlarla dolup taşan bu park tamamen Gaudi'nin sanatsal kişiliğine uygun yapılmış.Renkli seramik taşlar,kıvrımlı yapılar sanki çizgi dünyasından fırlamış çıkmış gibi.Park içersinde Gaudi'nin evi müzeye çevrilmiş ve turizme açılmış,fakat giriş ücreti vererek içini gezebiliyorsunuz.Burda açıkça belirtmek isterim ki evin içersinde verdiğiniz paraya değecek hiçbir şey yok.



 2 genç gezgin olarak Park Güell'e yanınızda günün yorgunluğunu atmak için alkollü,alkolsüz içecek ve atıştırmalık birşeyler  götürmenizi tavsiye ederim.Ek bir bilgi olarak park içinde alkollü içecek tüketebilirsiniz.En azından biz herhangi bir uyarı almadık.

Bunların dışında Park Güell'e ulaşmak için otobüs ve metro hatlarını kulanabilirsiniz.L3(yeşil hat) ile tercihe göre Lesseps ya da Vallcarca duraklarından birinde inebilirsiniz.Fakat 2 metro durağından da parka kadar biraz yol yürümek zorundasınız.Yollar biraz engebeli olduğundan yorulabilirsiniz ama şansınıza çok hoşunuza gidecek bir sistem mevcut..

Ne olduğunu merak ettiniz değil mi ?
Buyrun.



İlk gördüğümde çok şaşırdım ama gereksiz görünse de kesinlikle iyi düşünülmüş bir sistem bence.

Montjuic Tepesi



Barcelona'nın Yahudiler Tepesi olarak bilinen Montjuic tepesi,denizin hemen yanında yükselen 184 m rakımlık bir tepe.Barcelona'nın muazzam masmavi deniz manzarasını,uçsuz bucaksız panaromasını izlemenin en keyifli olduğu yerlerden birisi.Üstelik geniş bir alana yayılan bu tepede Montjuic kalesi,Poble Espanyol ve Fundacio Joan Miro müzesi bulunuyor.




Montjuic Kalesi,1640 yılında Felipe VI.'ya karşı çıkan başkaldırma zamanında kurulmuş,2008 yılında Barcelona meclisi tarafından restorasyonu bitirilen bu kale,günümüzde çeşitli festivallere,eğlencelere ev sahipliği yapıyor.




Poble Espanyol, Montjuic tepesinde kurulan 117 hanelik yapay bir köy.İspanyol kültürünün ziyaretçilere en iyi şekilde aktarılması için,bölgedeki en güzel evlerin seçilerek buraya kopyalarının inşaa edilmesiyle oluşturulmuş.

Montjuic tepesine ulaşım için özel olarak kurulmuş olan  monorail-teleferik hattını kullanabilirsiniz.Bunu özellikle kullanmanız gerektiğini belirtmeliyim.Limandan bindiğiniz bu teleferik denizin üzerinden geçerek sizi eşsiz bir manzara ile Montjuic tepesine ulaştırıyor.


Bu fotoğrafta Montjuic Kalesi'nden çekilen Barcelona limanı...


La Pedrera

Bilinen diğer adıyla Casa Mila UNESCO Dünya mirasları listesinde bulunan harika bir yapıt.Barcelona'da güzel olan neredeyse tamamında olduğu gibi bu eserde Gaudi'ye aittir.Bu yapıya L3(yeşil hat) ile Diagonal durağından ulaşabilirsiniz.

(fotoğraf bana ait değildir)

Casa Battlo

Ve yine Gaudi'nin harika eserlerinden biri olan Casa Battlo Barcelona mimarisin en ünlü yapıtları arasında gösterilir.Bu yapıya L4(turuncu hat) ile Passeig de Gracia durağından ulaşabilirsiniz.


Kristof Kolomb Heykeli

La Rambla caddesinin Port Vell limanı ile birleştiği noktada bulunan bu heykel 60 metre uzunluğa sahip olup 1888 yılında Uluslararası Barcelona fuarına özel olarak yapılmıştır.Heykelin konumu Kriftof Kolomb'un Amerika seferinden döndüğündeki ilk varış noktasına yapılmıştır.



Nou Camp Stadyumu


Futbolun İspanyollar için yeri gerçekten çok büyük.Nasıl ülkemizde her türlü milli maç ya da herhangi bir büyük maçın olduğu gün hayat duruyorsa İspanyollar içinde durum aynı.Üstelik Barcelona şuan için Dünya'nın 1 numarası kabul edilen Barcelona FC takımına ev sahipliği yapıyor.90000 kişilik dev stadyumu böylece Barcelona'da görülmeden geri dönülmemesi gereken yerler arasına giriyor.Nou Camp+Müze ücreti yaklaşık olarak 22 euro.Dilerseniz stad içinde ve kupaların bulunduğu müze kısmında bu ücreti vererek gezebilirsiniz.Ulaşım için L3(yeşil hat) Maria Cristina durağını kullanabilirsiniz.



Stadyumun içersinde çok büyük ve güzel bir Barça Store bulunuyor.Buradan sevdiklerine forma,anahtarlık,atkı gibi hediyelik eşyalar alabilirsiniz.


Port Vell


Barcelona'nın en merkezi konumlarından biri olan La Rambla'nın denizle birleştiği yerde konumlanan bu port ziyaretçiler için birçok aktiviteyi barındırıyor.üstünde Maremagnum alışveriş merkezi,IMAX sineması,Avrupa'nın en büyük akvaryumu olan AquaBarcelona ve bir çok küçük,büyük hediyelik eşya mağazası bulunuyor.Port Vell'e  L3(yeşil hat) Drasanes durağında inerek ulaşabilirsiniz.




Katalunya Meydanı

Bir nevi İstanbul'un Taksim Meydanı gibi Barcelona'nın en büyük caddesinin bittiği yerde bulunan Katalunya Meydanı bünyesinde ünlü Hard Rock Cafe'nin ve bir çok mağazanın bulunduğu geniş bir alan.Belkide ulaşımın en kolay olduğu bu meydana Catalunya(L1,L3,L6,L7) ve Passeig de Gracia(L2,L3,L4) hatlarıyla ulaşabilirsiniz.


Torre Agbar

144 m uzunluğu ile Barcelona'nın en yüksek 3. gökdelenidir.İş merkezi ve ofis olarak kullanılmaktadır.Herhangi bir özelliği olmamasına rağmen,geceleri dış yüzeyindeki özel led-ışık gösterisini izlemek için uğrayabilirsiniz.Fakat aklınızda bulunsun ışık gösterileri 20.00-22.00 saatleri arasında yapılıyor.


Barceloneta plajı

Barceloneta Barcelona'nın upuzun eşsiz kumsallarında masmavi denize girebileceğiniz,ulaşımı çok kolay bir plaj.Kumsalın hemen hemen dibinde olan L4(turuncu hat) Barceloneta durağından ulaşabilirsiniz.Metroya bindiğinizde herkesi mayo,bikini ile gördüğünüzde şaşırmayın.Onlar için çok normal bir durum.Hatta siestalarda bile denize giremeye gelen insanlar göreceksiniz.


Barcelona'da gece hayatı

Barcelona diyince akla gelen ünlü sokak partilerinden,beach partilerinden ya da gece cluplarından bahsetmezsek olmaz.Gece hayatı diyince akla 2 tür eğlenme şekli geliyor bunun bir tanesi clubber dediğimiz,yüksek techno müzik eşliğinde çılgınca dans etmek,diğeri ise güzel,sakin ve huzurlu bir cafede tanıdıklarınızla hoş bir muhabbet.Bu ayrımda sakin ortamı tercih etmek isteyen takipçilerimiz Katalunya Meydanı ve La Rambla Caddesi'ni  tercih etmeliler.Diğer seçeneği tercih edenlerin tercihi ise kuşkusuz Port Olimpico olmalı.Barcelona'nın en ünlü marinalarından birinin baştan sona birbirlerinden renkli gece clupları
 ile dolu olduğunu düşünün ve buna yat üzerindeki insanların,tekneleri üzerinde dans ederek eşlik ettiğini hayal edin.Ya da etmeyin sadece Port Olimpico'ya gidin.Önemli bir not saat 22.00-23.00 civarları size boş gelecektir mekanlar.Buna aldanıp erken gitmeyin ve bekleyin.24.00 metrosu dediğimiz son metro ile gelen insan akınını görünce çok şaşıracaksınız.


Barcelona'da neler yapılır ?

Barcelona gezisi boyunca yapmanızı tavsiye ettiğim,pişman olmayacağınız bilgiler vermek istiyorum.Gezmeyi seven birisi olarak bir şehire sadece gidip görmenin yeterli olmadığını,sanki bir şehir sakiniymişcesine yaşanılması gerektiğine inanıyorum.
  • Zamanınız kısıtlıysa Hop On&Hop off otobüs turlarıyla şehri gezin
  • Park Güell,Sagrada Familia'yı görmeden şehirden ayrılmayın.
  • La Rambla caddesinde kaybolun
  • Flamenko izlemeden şehirden ayrılmayı bırak ölmeyin bile...
  • Futbol sevsenizde,sevmesenizde Nou Camp atmosferini yaşayın
  • Tapas yiyin !
  • La Boquera'da tropikal meyvaların tadını çıkarın..
  • Port Vell'de günün yorgunluğunu atın,martıları besleyin
  • Eşsiz Barcelona kumsallarına kendinizi atın,masmavi denize girin !
  • Eğer siz ordayken ezon Barcelona'da ise bir boğa güreşi izleyin.
  • Buzdolabınıza magnet almayı unutmayın.
  • Port Olimpico'da sarhoş olun !


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder